Een warmtepomp combineren met zonnepanelen
Warmtepomp en zonne-energie - een krachtige combinatie
Steeds meer mensen richten zich op hernieuwbare energie - en terecht: de warmtepomp verhoogt het eigenverbruik van elektriciteit van het PV-systeem, waardoor de hoeveelheid elektriciteit die van het net moet worden afgenomen en dus de energiekosten in uw huis dalen.
Of het nu gaat om nieuwbouw of modernisering, onze warmtepompen kunnen worden gecombineerd met elk PV-systeem. Voeg een PV-systeem toe aan uw bestaande warmtepomp, vervang uw oude verwarmingssysteem door een moderne warmtepomp met een bestaand PV-systeem, of kies voor een volledig nieuw, geharmoniseerd systeem, inclusief een intelligent energiebeheersysteem, bij nieuwbouw of renovatie.
Is het de moeite waard om een warmtepomp met zonnestroom te gebruiken? Absoluut! Hier zijn de voordelen op een rijtje:
- Milieuvriendelijk: Met zelf opgewekte zonne-energie kunt u een groot deel van de elektriciteitsbehoefte van de warmtepomp dekken, waardoor uw gebouw CO2-neutraal of bijna CO2-neutraal kan werken.
- Kostenefficiënt: Elektriciteit van uw eigen dak is aanzienlijk goedkoper dan elektriciteit van uw elektriciteitsleverancier.
- Onafhankelijkheid: Intelligent energiebeheer voor het regelen van de warmtepomp, een wallbox voor het opladen van uw eigen elektrische auto, en een elektriciteitsopslagsysteem vergroten uw mate van zelfvoorziening nog verder.
Perfecte samenwerking tussen warmtepomp, PV-systeem en elektriciteitsopslagsysteem
Het gerenoveerde huis van Aaron Layher illustreert perfect hoe goed de interactie tussen een warmtepomp en zonnepanelen kan werken: in zijn oude woning uit de jaren 1970 koos de eigenaar voor een extern geïnstalleerde lucht/water-warmtepomp en moest hij afscheid nemen van het vorige gasverwarmingssysteem. Bij de keuze voor de warmtepomp was het voor Layher ook vanzelfsprekend dat hij voornamelijk zelf opgewekte elektriciteit wilde gebruiken om het nieuwe verwarmingssysteem van energie te voorzien, om zo de zelfvoorzieningsgraad van zijn huis te maximaliseren. Daarom liet hij een groot PV-systeem met een vermogen van 10 kilowattpiek installeren op het gerenoveerde dak, dat elektriciteit opwekt voor zowel de warmtepomp als de nutsvoorzieningen van het gebouw.
Optimalisatie van zelfverbruik door integratie van warmtepomp en PV in een netwerk
Om de interactie tussen de warmtepomp en de zonnepanelen te optimaliseren, werd ook een Internet Service Gateway (ISG) met geïntegreerde SG-Ready (SG = Smart Grid) communicatie-interface geïnstalleerd. Het nieuwe warmtepompsysteem bewees al snel zijn waarde in de praktijk, zoals Aaron Layher nadrukkelijk benadrukt. Ondanks dat er nog geen volledige verwarmingsperiode is verstreken, zijn de eerste indrukken zonder uitzondering positief. "Het huis is behaaglijk warm - zelfs bij temperaturen onder nul." Vakman Stefan Koch trekt ook een positieve conclusie: "Voor mij is het totaalconcept hier gewoonweg overtuigend - van energie-efficiënte renovatiemaatregelen zoals het vervangen van ramen en daken, tot aan de systeemcombinatie van warmtepomp en zonnepanelen, en zelfs de optimalisatie van het verwarmingssysteem door hydraulisch balanceren en intelligente verwarmingsregeling stroomafwaarts. Met oplossingen als deze kan er ook in bestaande gebouwen een aanzienlijk energiebesparingspotentieel worden gerealiseerd."
Vergroot uw zelfvoorziening met slim energiebeheer
In tijden van stijgende verwarmings- en elektriciteitskosten is doordacht energiebeheer van essentieel belang. Het optimaliseert het eigen verbruik en helpt de elektriciteitskosten te verlagen. Met een geschikte communicatie-interface kunt u niet alleen uw elektrische toestellen bedienen met zelf opgewekte PV-elektriciteit, maar kunt u ook overtollige energie thermisch opslaan, efficiënt gegenereerd door de warmtepomp, bijvoorbeeld in een verwarmingsbuffer of warmwatertank.
Intelligente software voor naadloze integratie
Met SG ready (SG = Smart Grid) wordt het eenvoudig om een PV-systeem te combineren met een warmtepomp. Een schakelsignaal, afkomstig van uw energiebeheersysteem, accusysteem of omvormer, activeert de thermische opslag van overtollige PV-elektriciteit door de oplaadtemperaturen van de warmteopslagtanks te verhogen en indien nodig de kamertemperatuur aan te passen. Deze methode wordt veel toegepast bij warmtepompen en geïntegreerde ventilatie-units, en wordt ondersteund door tal van commercieel verkrijgbare systemen zoals energiebeheersystemen en omvormers.
Geen energiebeheer, omvormer of accusysteem beschikbaar? EM Trend biedt een oplossing
Als u niet beschikt over energiebeheer, een omvormer of een accusysteem, biedt EM Trend een efficiënte oplossing. Deze software-uitbreiding voor onze Internet Service Gateway (ISG web) verbindt de warmtepomp en het PV-systeem rechtstreeks via het thuisnetwerk, waardoor energiestromen optimaal worden geregeld en het eigen verbruik wordt gemaximaliseerd. Net als SG-Ready kan EM Trend ook eenvoudig achteraf worden geïnstalleerd. Alles wat nodig is, is de ISG hardwarecomponent - een compacte box - en de EM Meter, die het toevoer- en verbruiksvermogen op de netaansluiting meet en via Ethernet met de router verbonden is. Het systeem heeft ook toegang tot weersinformatiediensten via een internetverbinding. Op basis van alle verzamelde gegevens maakt het prognoses voor de opbrengst van het fotovoltaïsche systeem, het elektriciteitsverbruik en de verwarmingsbehoefte van het gebouw.
EM Trend maakt gebruik van een EM Meter elektriciteitsmeter die via het netwerk is aangesloten als informatiebron over het huidige PV-vermogensoverschot. Dit wordt gemeten op de netaansluiting van het gebouw stroomafwaarts van de elektriciteitsmeter van de leverancier. Dit gemeten vermogen wordt gebruikt om de thermische energieopslag te regelen en om een verbruiksprognose te maken. Samen met een weersvoorspelling en de resulterende opbrengstprognose van het ter plaatse geïnstalleerde PV-systeem worden de tijden van de thermische opslag zo gekozen dat de opwekking van thermische energie bijzonder efficiënt is en de opslagverliezen worden beperkt. Er kan ook rekening worden gehouden met specificaties voor beperking van het actieve vermogen, zoals wettelijk bepaald of met subsidieprogramma's in sommige installaties. Dit maakt het mogelijk om elektriciteit te gebruiken die anders mogelijk niet door de omvormer wordt omgezet en verloren zou gaan.
Maak van laag verbruik een eenvoudig doel: EM Trend is een software-uitbreiding voor de Internet Service Gateway (ISG web). Om de werking van compatibele inverter-warmtepompen te optimaliseren, gebruikt de module de overschotten van een lokaal fotovoltaïsch systeem.
Integreer uw warmtepomp en fotovoltaïsch systeem in een geavanceerd netwerksysteem met de EMI software-uitbreiding
Met onze EMI software-uitbreiding kunnen alle verbruikers, generatoren en opslagunits die relevant zijn voor energiebeheer, zoals de warmtepomp, een wallbox voor elektrische auto's, de omvormer van het PV-systeem en het accusysteem, centraal worden geanalyseerd en geregeld. Door alle componenten in een netwerk op te nemen, wordt het potentieel voor zelfverbruik aanzienlijk vergroot. De warmtepomp communiceert de verwachte elektriciteitsvraag en de opslaggerelateerde flexibiliteit aan de Sunny Home Manager en ontvangt vervolgens een aanbeveling voor de inschakelduur en het vermogen voor een optimaal gebruik van de overtollige PV-elektriciteit. Dit systeem wordt aanbevolen wanneer er SMA Sunny Home Manager-compatibele componenten beschikbaar zijn of wanneer er een onafhankelijke nieuwe aankoop gepland staat. Het resultaat? Verbeterde efficiëntie, meer zelfverbruik en lagere elektriciteitskosten voor uw huis.