CREG-maatregelen: een lapmiddel voor een slecht overheidsbeleid

Als fabrikant van warmtepompen betreuren we de laatste artikelen van CREG die de rendabiliteit van de warmtepomp in vraag stellen, alsook de voorgestelde maatregelen die werden overgemaakt aan de regering.  

De warmtepomp is de klimaatvriendelijkste vorm van verwarming en kan als enige verwarmingsbron volledig werken op hernieuwbare energie, dankzij zijn positieve SCOP.  

De teleurstellende rendabiliteit van de warmtepomp kan slechts aan 1 iets worden toegeschreven: de energieprijs en het overheidsbeleid hieromtrent.  

Wanneer de heffingen en netkosten bij zowel elektriciteit als fossiele brandstof op een gelijk niveau worden gebracht, dan is de warmtepomp steeds rendabeler, zowel in nieuwbouw als bestaande woningen. 

De overheid heeft de visie om klimaatneutraal te worden, echter promoot het beleid het gebruik van fossiele brandstof.  

Wanneer er gekeken wordt naar de prijssamenstelling van de elektriciteitsprijs t.o.v. de gasprijs,  

dan merkt men op dat slechts 35% van de totale elektriciteitsprijs de werkelijke energiekost is.  

Dit in groot contrast met de gasprijs, waar dit 60% van de totale energieprijs bedraagt.  

De grote reden hiervan zijn een hele resem aan extra heffingen die worden opgelegd op de elektriciteitsprijs.  

Daarbij denken we bijvoorbeeld aan een extra heffing voor het gebruik van hernieuwbare energie.  

Het overheidsbeleid bestraft het gebruik van hernieuwbare energie door middel van heffingen.  

Net wanneer het gebruik van hernieuwbare energie beloond zou moeten worden.  

 

We vragen dus aan de overheid om, naar aanleiding het het CREG onderzoek, het werkelijke probleem aan te pakken in plaats van beroep te doen op lapmiddelen.  

Bron: de internationale prijsdatabanken, die de CREG op maandelijkse basis bijhoudt, waarbij de componenten zo zuiver mogelijk worden voorgesteld om een optimale vergelijking te bekomen met de buurlanden

Met een gelijke verdeling van de lasten is de warmtepomp 40% goedkoper dan met het huidig energiebeleid, maar ook 44% (lage warmteafgiftesysteem) en 30% (bij radiatoren) goedkoper dan gas. 

 

Kortom, de warmtepomp is bij een correct beleid met gelijkgestelde heffingen en netkosten de meest rendabele keuze voor de woning, alsook nog steeds de klimaatvriendelijkste keuze die ons klaar maakt voor de toekomst.