Op zoek naar een warmtepomp? Onze warmtepomp vergelijking geeft u duidelijkheid
Een warmtepomp kan gebruik maken van de buitenlucht of van energie uit de grond om een gebouw/huis te voorzien van warmte en sanitair warm water. De vraag is vaak: Welk systeem is het beste voor mij? Onze warmtepompvergelijking legt de verschillen uit en helpt u beslissen.
De lucht-water-warmtepomp: weinig beperkingen
De lucht-water-warmtepomp onttrekt, zoals de naam al zegt, zijn energie aan de buitenlucht om warmte te produceren en water te verwarmen. Het eerste grote voordeel van de lucht-water-warmtepomp ten opzichte van andere types warmtepompen is dat lucht overal beschikbaar is. Daardoor hoeft de locatie van het huis niet aan bijzondere eisen te voldoen.
De lucht die als energiebron wordt gebruikt, is echter het koudst in de winter. En dat is precies wanneer de meeste verwarmingsenergie nodig is. Dit is geen probleem voor de warmtepomp, want zelfs als de buitenlucht -20 graden is, kan genoeg energie worden onttrokken voor verwarming. Er moet echter rekening worden gehouden met lichte schommelingen in de prestaties. Het nominale rendement en het jaarlijkse seizoensrendement zijn het beste in vergelijking met andere ketels, de prestatiecoëfficiënt bedraagt ongeveer 4 voor onze lucht-water-warmtepompen. Dit komt doordat olie-, gas- of pelletverwarmingssystemen niet in staat zijn om uit één kilowattuur (kWh) elektriciteit meerdere kWh warmte-energie voor het huis te halen.
In vergelijking daarmee is de lucht-water-warmtepomp zeer efficiënt.
Wat de installatie betreft, is de lucht-water-warmtepomp zeer efficiënt in vergelijking met andere types warmtepompen. Het is relatief gemakkelijk te plaatsen en kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd.
Hij is dus geschikt voor woningen met een kleine of geen tuin, en aangezien er geen grondwerken of putboringen nodig zijn, hebben huizenbouwers of installateurs achteraf geen vergunning nodig voor een lucht-water-warmtepomp. Bovendien zijn ook de onderhoudskosten relatief laag. De lucht-water-warmtepomp kan ook zeer goed worden opgesteld in een complex met meerdere woningen, dankzij het feit dat ze trapsgewijs kunnen worden geplaatst.
Conclusie:
Een lucht-water-warmtepomp is bijzonder geschikt wanneer de ruimte beperkt is en de installatie zo eenvoudig mogelijk en zonder vergunningen moet gebeuren. Bij een vergelijking van warmtepompen is het duidelijk dat het rendement goed is in verhouding tot de relatief lage kosten van het toestel en de installatie.
Bodemwarmtepomp met geothermische sondes - zeer efficient
Laten we het hebben over de geothermische warmtepomp. Een geothermische warmtepomp wordt aangedreven door verticale of horizontale sondes. In beide gevallen wordt de in de grond opgeslagen warmte in het huis gebracht. Aangezien de grond in Europa zelfs op koude winterdagen op een diepte van 1,20 m of meer voldoende warm blijft, kan een warmtepomp er zuinig mee omgaan.
Uit een vergelijking van warmtepompen blijkt dat een bodemwarmtepomp ook geschikt is voor gebouwen met een kleine oppervlakte. Dit komt doordat geothermische sondes verticaal in de grond worden verzonken en dus niet veel ruimte in beslag nemen. Hiervoor zijn echter diepe boorgaten nodig, wat hoge installatiekosten met zich meebrengt. Bovendien moet een vergunning worden verkregen.
Als u een geothermische warmtepomp overweegt, moet u weten dat deze niet aan de voorkant van het huis hoeft te worden geïnstalleerd. Hij kan in de kelder of in een wasruimte worden geplaatst, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over lawaai buiten. Er zijn ook veel voordelen, zoals blijkt uit de vergelijking met de warmtepomp: een dergelijk toestel heeft geen schommelingen in het vermogen door koude, is bijna onderhoudsvrij en haalt een prestatiecoëfficiënt tot 5.
Bodemwarmtepomp met horizontale sondes: eenmalige installatie, voordelen op lange termijn
De situatie is zeer vergelijkbaar met die voor een geothermische warmtepomp met verticale sondes. Een installatie buitenshuis is niet nodig. Het toestel wordt binnenshuis geïnstalleerd en is dus niet onderhevig aan tocht. Dit type warmtepomp is geschikt voor gebouwen met een groot terrein zonder bomen. De leidingen moeten horizontaal in de tuin worden gelegd, wat relatief hoge installatiekosten met zich meebrengt in vergelijking met andere toestellen.
Maar de voordelen zijn niet onbelangrijk, want uit een vergelijking met andere soorten warmtepompen blijkt duidelijk dat er bij een geothermische warmtepomp geen schommelingen in het rendement zijn, dat de prestatiecoëfficiënt kan oplopen tot 5 en dat het systeem praktisch onderhoudsvrij is. Er moet echter een bouwvergunning worden verkregen voordat met de werkzaamheden kan worden gestart.
Conclusie:
Uit de vergelijking van de warmtepompen blijkt duidelijk dat het rendement van de bodemwarmtepomp na installatie zeer hoog is. Een niet te onderschatten feit is dat de warmtebron ook buiten de levensduur van de warmtepomp kan worden gebruikt en voor verwarming en warm water in huis kan zorgen.
Algemene conclusie van de warmtepompvergelijking
Al met al kan worden gesteld dat er voor elke situatie een geschikte warmtepomp is. En dit beïnvloedt de keuze vanaf het begin. Uit onze vergelijking van warmtepompen blijkt dat de lucht-water-warmtepomp het gemakkelijkst te installeren is. Maar als de omstandigheden goed zijn, kunt u een bodemwarmtepomp installeren die minstens even efficiënt is. Voor de installatie van een warmtepomp kunt u een premie krijgen via de autoriteiten in uw regio.
Voor meer informatie over het onderwerp subsidies voor warmtepompen kunt u contact opnemen met uw gemeente of de regionale website bezoeken.
Wilt u meer weten?
Klik hier voor meer informatie over STIEBEL ELTRON warmtepompen.