Hybride warmtepompen, een (te dure) oplossing voor renovatie?
'Iedereen wint met hybride warmtepompen’ is een statement dat je vaak voorbij ziet komen.
Voor sommigen zijn ze de sleutel tot een snellere energietransitie, voor anderen de betaalbare oplossing bij renovaties. Maar klopt dit wel?
Is een hybride warmtepomp echt zo betaalbaar bij renovatieprojecten?
Het klopt dat een volledig elektrische warmtepomp optimaal werkt in een goed geïsoleerd huis en met een lage temperatuursafgiftesysteem, zoals vloerverwarming of ventiloconvectoren. Deze ‘extra’ renovatiekosten kunnen een behoorlijke hap uit het totale budget nemen. Daarom wordt de hybride warmtepomp gezien als een betaalbare tussenstap in de energietransitie. De warmtepomp doet het meest werk, terwijl de gasketel bijspringt voor de hogere warmtevraag van het centrale verwarmingssysteem.
Echter moeten we hier enkele belangrijke kanttekeningen bij maken.
1. Een flinke investering
De aanschaf van een (nieuwe) gasketel en een correct gedimensioneerde warmtepomp is een flinke investering. Maar deze investering betekent niet dat het isoleren van de woning overbodig wordt.
Als we willen voldoen aan de doelstellingen van CO2-neutrale woningen in 2050, is isoleren essentieel.
2. Om de hybride warmtepomp betaalbaar te houden, wordt de warmtepomp vaak te klein gedimensioneerd. Dit brengt op middellange termijn echter verschillende problemen met zich mee:
2.1. Wanneer de hybride installatie in de toekomst plaats kan maken voor de warmtepomp alleen,
dan is de huidig geplaatste warmtepomp onvoldoende gedimensioneerd om aan de noden van de woning te voldoen.
Dit houdt in dat zowel de gasketel als de warmtepomp vervangen moeten worden door een nieuwe, correct gedimensioneerd warmtepomp.
En dat kost geld, iets waar klanten niet blij mee zullen zijn.
2.2. De (ondergedimensioneerde) warmtepomp zal bovendien gedurende lange periodes op maximale capaciteit moeten draaien om aan de hoge temperatuureisen van de energoe-inefficiënte woning te voldoen (we willen namelijk zoveel mogelijk rendement halen uit de klimaatvriendelijke optie, nietwaar?).
Dit zorgt voor extra slijtage en een kortere levensduur van het toestel. Meer problemen met het systeem leiden uiteindelijk tot ontevreden klanten.
3. De hybride warmtepompinstallatie leunt daarnaast vaak te veel op de gasketel.
Deze wordt namelijk zo ingesteld dat de warmwaterproductie steeds door de gasketel wordt uitgevoerd, om de warmtepomp de kans te geven in te staan voor de verwarming van de woning. Het balanceren van deze systemen is essentieel voor een efficiënte werking. Denken we maar aan de zomermaanden, dan moet de gasketel blijven draaien, want er is altijd behoefte aan sanitair warm water om te douchen, enz.
4. De waarde van de woning wordt ook beïnvloed.
Als je investeert in een grondige isolatie, gecombineerd met andere ecologische oplossingen zoals een warmtepomp of zonnepanelen, heeft dit niet alleen een positieve invloed op de EPC-waarde van de woning, waardoor deze makkelijker verkocht kan worden op de huizenmarkt.
Maar ook de marktwaarde van de woning zelf stijgt.
Met de renovatieplicht voor woningen met een EPC-waarde van E of F zal een toekomstige koper al rekening moeten houden met de renovatiekosten die binnen 5 jaar na aankoop van de woning moeten plaatsvinden.
Bovendien kan een geoptimaliseerde woning ook voordelen bieden bij het verkrijgen van een hypothecair krediet.
Kortom, het systeem is ontworpen om de gasketel te allen tijde in werking te laten, wat betekent dat er geen sprake is van besparing. Bovendien houdt dit de waarde van de woning laag, wat altijd in het nadeel zal spelen van de eigenaar.
Bestaat er een betere optie om een renovatieproject aan te pakken, zonder dat uw klant ontevreden wordt wanneer een warmtepomp geen optie is?
Ja, er zijn zeker betere opties, zelfs als een standaard warmtepomp geen geschikte keuze lijkt te zijn. Stel je voor dat je in de startblokken staat van een grondige renovatie, maar de huidige verwarmingsketel geeft de geest. Dan wordt al snel gezegd dat een warmtepomp de woning onvoldoende kan verwarmen en wordt de hybride optie al snel naar voren geschoven. Maar dan hang je natuurlijk de komende 10 jaar weer vast aan die gasketel en moet je de stijgende gasprijzen blijven ondergaan.
Maar wat als je zou kunnen opteren voor een slim hybride systeem, waarbij je een warmtepompboiler combineert met een kleinere gasketel?
Dit systeem biedt verschillende voordelen:
1. Door de afsplitsing van sanitair warm water van de centrale verwarming, kan een warmtepompboiler dit water optimaal en ecologisch verwarmen, zelfs in de winter.
2. De gasketel hoeft enkel het water voor de centrale verwarming op te warmen, wat resulteert in een vermindering van het energieverbruik. Omdat de gasketel minder vaak en voor kortere periodes actief hoeft te zijn, leidt dit tot besparingen. Bovendien kan de gasinstallatie gedurende de volledige zomermaanden uitgeschakeld worden, waardoor je deze maanden geen gas verbruikt. Een grote impact op de jaarlijkse gasfactuur dus.
3. Het renovatiebudget staat minder onder druk:
a. Deze combinatie is goedkoper zowel in aanschaf, als in installatie ten opzichte van een hybride warmtepomp.
b. De warmtepompboiler hoeft na de renovatiewerken niet te worden vervangen waardoor er op lange termijn kosten worden bespaard.
c. Na het optimaliseren van de woning is het mogelijk om de kleinere gasketel te vervangen door een warmtepomp in combinatie met een kleiner buffervat, omdat deze alleen de verwarmingsinstallatie van warm water hoeft te voorzien. Ook deze combinatie zal zowel bij aankoop als installatie kostenbesparend zijn in vergelijking met een volwaardig systeem met combiboiler.
Het kiezen voor het slimme hybride systeem biedt dus niet alleen een waaier aan voordelen ten opzichte van het huidige hybride systeem, maar het bespaart ook aanzienlijk op het renovatiebudget. Hierdoor hoeft isoleren van de woning en het installeren van een lage temperatuursafgiftesysteem niet te lang te worden uitgesteld.
Dankzij deze combinatie van een warmtepompboiler met een kleinere gasketel vermijd je toekomstige extra kosten voor jouw klant en draag je bij aan een stijging van de marktwaarde van de woning.
Kortom, een tevreden klant!
Een tevreden klant blijft een klant. Hierdoor is jouw bedrijf verzekerd voor de (klimaatneutrale) toekomst.